جوکسـتان+مطالب جالب

جوک های جدید و بروز در اینجا

جوکسـتان+مطالب جالب

جوک های جدید و بروز در اینجا

داعش

درباره داعش بیشتر بدانیم


تصرف ناگهانی موصل عراق پرسش های زیادی را درباره داعش، چگونگی شکل گیری آن و نحوه تامین هزینه های این گروه تروریستی در ذهن ایجاد کرده است.

به گزارش سفیر خوزستان به نقل از ایرنا اگرچه این فرقه ترویستی از زمان جنگ تکفیری و سلفی ها در سوریه و اقدامات ترویستی و اعمال وحشیانه و ضد بشری در رسانه های محافل سیاسی و افکار عمومی مطرح شده است اما روز سه شنبه نام این گروه با تصرف شهر موصل عراق و برخی مناطق دیگر استان نینوا ناگهان در صدر اخبار رسانه های قرار گرفت.
این اقدام ناگهانی دور از ذهن ، پرسش های زیادی را درباره داعش، چگونگی شکل گیری آن و نحوه تامین هزینه های این گروه تروریستی در ذهن ایجاد کرده است.
*داعش در بدو تاسیس
داعش که خود را حکومت اسلامی عراق و شام (به عربی: الدولة الاسلامیة فی العراق والشام) می نامد،در اوایل سال های جنگ عراق تاسیس شد. در سال ۲۰۰۴ متعهد به وفاداری و حمایت از القاعده و به عنوان القاعده عراق مشهور شد.
در ۱۵ اکتبر ۲۰۰۶ این گروه به یک سازمان فراگیر برای گروه های شورشی عراق تحت عنوان حکومت اسلامی عراق تبدیل شد.
داعش یک گروه مسلح تروریستی است که اندیشه تکفیری را پیشه کرده است و هدف سازمان دهندگان آن نیز بازگرداندن چیزی است که آنان آن را خلافت اسلامی و اجرای شریعت می نامند و عراق و سوریه نیز جولانگاه عملیات داعش است.
*جنایات داعش
یکی از دلایل شهرت گروه تروریستی داعش، انجام عملیات های تروریستی غیر انسانی درسوریه بود. انتشار تصاویری از ابو عبدالرحمن العراقی به عنوان یکی از خشن ترین اعضای گروهک داعش در هنگام بریدن سر سربازان و مردم در روستاهای شهر حلب موجب انزجار عمومی از این گروه تروریستی شد.

آنان حتی به اعضای دیگر گروه های تروریستی که به لحاظ فکری به آنان نزدیک هستند، رحم نکرده و پس از ایجاد اختلاف میان « داعش »، « جبهه النصره» و «احرار الشام» تصاویری را از سرهای بریده اعضای گروه احرار الشام منتشر کردند.
دلیل دیگر انزجار عمومی و بخصوص مسلمانان از این گروه، هتک حرمت شخصیت های وارسته دنیای اسلام بود. تخریب مزار اویس القرنی، از یاران با وفا و گرانقدر امیر المومنین (ع) و عمار یاسر، از صحابه پیامبر (ص) و حضرت علی (ع) در شهر «رقه» در شمال سوریه از جمله این رفتارها بود.
*هزینه های داعش
بدون شک برای انجام هزینه های تروریستی از سوی هر گروهی هزینه ها و بودجه های کلانی وجود دارد و گروهک تروریستی داعش نیز از این قاعده مستثنا نیست. تحلیل های مختلفی درباره تامین مالی داعش برای انجام عملیات تروریستی در سوریه و عراق وجود دارد.
گفته می شود، برخی دولت کشورهای منطقه هزینه های این گروه را تامین می کنند وارتباطاتی با سران و دستگاه های امنیتی این کشورها دارند و برنامه های تروریستی آنان از سوی این کشورها طراحی می شود.
داعش مانند دیگر گروه های تروریستی بخشی از منابع مالی خود را از مناطقی که تصرف می کنند، تامین می کنند.
**داعش در سوریه
براساس آنچه در روزنامه الاشرق الاوسط درباره داعش منتشر شده، این گروه تروریستی پس از حضور در سوریه و انجام عملیات تروریستی، شهر رقه را به عنوان پایتخت موقت خود قرار داده است.
رنگ رسمی این فرقه تروریستی مانند شبکه القاعده، سیاه است. رنگ ساختمان ها، خودروها و پرچمآنها نیز سیاه است. داعش مناطق تحت کنترل خود را مانند افغانستان به ولایت های متعدد تقسیم کرده است.
هر ولایت دارای یک ˈامیرˈ و دادگاه اسلامی و شورای خدمات اسلامی است. شورای خدمات اسلامی نقش و فعالیتی مثل شهرداری ها دارد.
این گروه حتا در سوریه اتومبیل هایی را با پلاک دولت اسلامی شماره گذاری کرده و بر اساس تصاویر منتشره، پلیس راهنمایی و رانندگی بنام داعش تشکیل شده است.

604573_187


جزئیات جالب از حکومت

بخش رسانه ای داعش شامل دو موسسه رسانه ای فرقان و اندلس هم فعالیت های تبلیغی – رسانه ای را پیگیری می کند و تمامی تصاویر تکان دهنده از طریق این رسانه ها منتشر می شود.
الشرق الاوسط می نویسد، شاکله داعش را تندروهای عراق، تونس و لیبی تشکیل می دهند و هیچ یک از مخالفان سوریه ایی در این گروه حضور ندارند. به عبارتی داعش در اصل و اساس زایده عراق است.
روزنامه ایندپندنت انگلستان نیز درباره گروه داعش نوشته که این گروه جایگزین القاعده است و این گروه از زمان ریاست ابوبکر بغدادی بعد از آغاز بحران سوریه در سال ۲۰۱۱ میلادی، و همچنین ناآرامی های استان الانبار عراق، قدرت بیشتری گرفته است.
این در حالی است که گروه تروریستی القاعده نیز چند ماه پیش اعلام کرد که القاعده مسوول اقدامات و درگیرِ ی های داعش با گروه های مخالف سوری در سال جاری میلادی نیست.
*اقدامات داعش در عراق
داعش در نیمه دوم سال ۲۰۱۳ نزدیک به ۱۴۰۰ خانه را در عراق منفجر و ویران کرد. طی این حملات ۱۹۹۶ نفر کشته و ۳۰۲۱ نفر زخمی شدند.
در دی ۱۳۹۲(ژانویه ۲۰۱۴) پس از به آتش کشیدن چادر معترضین در استان های سنی نشین عراق توسط نیروهای امنیتی، و عقب نشینی ارتش از دو شهر رمادی و فلوجه، نیروهای حکومت اسلامی عراق و شام از این فرصت استفاده کرده و نیمی از شهر فلوجه و قسمتی از شهر رمادی را به تصرف خود درآورده و در این دو شهر به ایجاد ایستگاه های ایست و بازرسی مبادرت کردند.
عشایر عراق در نبود ارتش به مقابله با این گروه پرداختند. در نهایت داعش توانست کنترل کامل فلوجه را در دست بگیرد ولی طی نبرد سرکرده داعش در رمادی کشته و کنترل این دو شهر از دست آنان خارج شد.
هرچند داعش برای فلوجه یک والی تعیین کرداما پس از عقب نشینی از این دو شهر، در عملیات انتقام محمد در صحرای الانبار، نبرد میان عشایر منطقه، پلیس محلی، ارتش عراق، نیروهای داوطلب از دیگر مناطق عراق از یک طرف و نیروهای داعش از طرف دیگر در استان الانبار عراق درگرفت.
ارتش عراق در ۱۴ دی ماه سال ۹۲ اعلام کرد که پس از دو روز درگیری با اعضای این گروه در رشته کوه ˈ حمرینˈ توانست آنان را از این منطقه بیرون برآند. داعش نیز به طرف استان صلاح الدین عقب نشینی کرد.
عناصر گروهک تروریستی داعش، پنجشنبه شب ۸ خردادماه ۱۳۹۳ ، ۱۵۰ دانش آموز دختر و پسر دبیرستانی کُرد ساکن منطقه عین العرب که برای شرکت در امتحان نهایی، عازم حلب بودند، ربودند.
عناصر داعش، در همان روز، ۱۹۳ تن از شهروندان کُرد را نیز که ۱۷ تا ۷۰ سال سن داشتند، در منطقه قباسین واقع در حومه شهر الباب در استان حلب ربودند و به جستجوی خانه به خانه این منطقه پرداختند.
امروز داعش در موصل عراق مستقر است و تلاش ها برای آزادی این شهر از دست این گروه تروریستی ادامه دارد.
** امادگی دولت عراق برای مقابله
همزمان با حمله تروریست های داعش به شهر موصل عراق و سقوط این شهر ، ارتش عراق برای مقابله با تروریست ها ، جنگنده های اف-۱۶ خود را به پرواز در آورد.
به گزارش ایرنا ، رسانه های عربی اعلام کردند که شخصیت های عراقی نیز از شهروندان این کشور خواستند برای مقابله با داعش سلاح به دست گیرند .
ارتش عراق جنگنده های اف- ۱۶ خود را برای حمله به داعش به پرواز در آورد و دیگر هواپیماهای جنگی این کشور نیز برخی مواضع داعش را در ˈ الطیاره ˈ واقه در جنوب موصل و ˈ الشرقاط ˈ در صلاح الدین را بمباران کردند .
کارشناسان سیاسی می گویند، این جنگ برای عراق اهمیت زیادی دارد و به همین دلیل از پیشرفته ترین امکانات خود برای مقابله با تروریست ها استفاده می کند تا کار تروریست ها را یکسره کند .
از سوی دیگر ائمه جمعه و علمای استان نینوا عراق از مردم خواستند برای مقابله با گروه تروریستی داعش اسلحه به دست گیرند و به جنگ آن ها بروند .
دولت عراق نیز به ریاست نوری المالکی نخست وزیر این کشور هسته بحران تشکیل داده و از شهروندان و عشایر این کشور خواست برای مقابله با داعش دست به اسلحه برند .
دولت عراق همچنین خواستار بازنگری در ساختار دستگاه های امنیتی عراق و مجازات مقصران حوادث اخیر در استان نینوا شد .
ˈ اسامه النجیفی ˈ رییس مجلس عراق نیز خواستار حمله گسترده نیروهای عراقی به داعش و اعزام نیروی بیشتر از بغداد به موصل برای تقویت نیروهای موجود شد .
صدها هزار نفر از مردم استان نینوا از ترس داعش به سمت مرزهای کردستان عراق حرکت کرده و سعی می کنند وارد این منطقه شوند.
رسانه ها رفتار کردهای عراق با آوارگان استان نینوا را بسیار خوب ارزیابی کرده و تاکید کردند مردم این مناطق نیز به کمک آوارگان آمده اند .
** واکنش ها
وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران ، دبیر کل سازمان ملل، کشورهای غربی از جمله آمریکا ، انگلیس، اتحادیه عرب،در ساعت های اولیه تصرف شهر موصل به این اقدام داعش واکنش نشان داده و ان را محکوم کردند.
سخنگوی وزارت امور خارجه، حمله وحشیانه تروریست ها به شهر موصل مرکز استان نینوای عراق را به شدت محکوم کرد و گفت: گسترش حملات تروریستی به عراق نمونه ای بارز از خطر فرامرزی تروریسم است.
«مرضیه افخم» عصر سه شنبه ضمن ابراز نگرانی از روند حملات زنجیره ای تروریست ها به مناطق مختلف شهری و روستایی عراق، اظهار امیدواری کرد: اقدام مشترک ارتش، نیروهای امنیتی و مردم این کشور در مقابله با تروریست ها، امنیت و آرامش را به مناطق مورد هجوم بازگرداند.
وی، گسترش حملات تروریستی به عراق را نمونه ای بارز از خطر فرامرزی تروریسم دانست و افزود: با توجه به تهدید جهان شمول تروریسم، دولت ها و مجامع بین المللی ضروری است در شرایط خطیر کنونی در کنار دولت و ملت عراق قرار گیرند.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اعلام حمایت جمهوری اسلامی ایران از دولت و ملت عراق در شرایط جاری، تقویت وحدت ملی عراق، تحکیم همدلی و همکاری همه طرف های سیاسی این کشور را در مقابله با تروریست ها بسیار مهم و موثر دانست.


"دولت اسلامی در عراق و شام" یا "داعش" گروه مسلحی است که با تفکرات سلفی افراطی و تروریستی، این روزها عراق و سوریه را ناآرام کرده است.

 این گروه همانطور که از نامش پیدا است، در عراق و سوریه فعال است و سرکرده این گروه تروریستی "ابوبکر البغدادی" نام دارد.

نحوه پیدایش داعش

گروه "دولت اسلامی در عراق" در 15 اکتبر 2006 و پس از نشست شماری از گروه‌های مسلح در عراق شکل گرفت. در این نشست "ابوعمر البغدادی" به عنوان سرکرده آن تعیین شد.

این گروه از زمان تشکیل در سال 2006 عملیات و حملات تروریستی بسیاری را در عراق برعهده گرفت. پس از هلاکت "ابوعمر البغدادی" در 19/4/2010 "ابوبکر البغدادی" به عنوان جایگزین وی معرفی شد.

با روی کار آمدن ابوبکر البغدادی، دامنه عملیات و حملات این گروه تروریستی وسعت گرفت و همزمان با آغاز بحران در سوریه، عناصر این گروه در سوریه نیز فعال شدند.

تشکیل "جبهه النصره" در سوریه

گروه "جبهه النصره لاهل الشام" در اواخر سال 2011 و با آغاز بحران و جنگ در سوریه به عنوان شاخه گروه "دولت اسلامی در عراق" تشکیل شد و به سرعت به یکی از گروه‌های مطرح در این عرصه تبدیل گشت.

 

سرانجام در 9/04/2013 ابوبکر البغدادی سرکرده "دولت اسلامی در عراق" در پیامی صوتی ادغام "جبهه النصره" و "دولت اسلامی در عراق" را اعلام کرد تا بدین ترتیب گروه "دولت اسلامی در عراق و شام" شکل بگیرد.

عناصر "داعش" از اواخر دسامبر 2013 و اوایل سال 2014 و با آغاز عملیات نیرهای ارتش عراق برای پاکسازی الانبار، وارد شهر فلوجه در این استان شدند.

هدف از تأسیس داعش

پس از تشکیل گروه "توحید و جهاد" به سرکردگی "ابومصعب الزرقاوی" در سال 2004 و بیعت او با "اسامه بن لادن" سرکرده سابق "القاعده"، این گروه به شاخه سازمان القاعده در عراق تبدیل شد.

این گروه با گسترش عملیات خود به یکی از قدرتمندترین گروه‌های تروریستی در عراق تبدیل شد، تا اینکه الزرقاوی در سال 2006 در اظهاراتی ضبط شده به صورت مصور از تشکیل "شورای مجاهدین" به سرکردگی "عبدالله رشید البغدادی" خبر داد.

پس از هلاکت زرقاوی در سال 2006 "ابوحمزه المهاجر" به عنوان سرکرده این گروه تعیین شد. در پایان آن سال نیز گروه "دولت اسلامی عراق" به ریاست "ابوعمر البغدادی" تشکیل شد.

در19/04/2010 نیروهای مشترک عراقی و آمریکایی در عملیاتی در منطقه "الثرثار" منزلی را که "ابوعمر البغدادی" و "ابوحمزه المهاجر" در آن پناه گرفته بودند، هدف قرار دادند. با شدت گرفتن تبادل آتش، جنگنده‌ها آن منزل را بمباران کردند که در نتیجه آن این دو تروریست از پای در آمدند.

اجساد این دو تروریست در معرض دید عموم گذاشته شد.

یک هفته بعد این گروه در بیانیه‌ای در اینترنت به هلاکت این دو تروریست اذعان کرد و پس از حدو 10 روز "ابوبکر البغدادی" به عنوان جانشین و سرکرده جدید تعیین شد. "الناصر لدین الله سلیمان" نیز به عنوان وزیر جنگ معرفی شد.

مناطق حضور عناصر "داعش"

عناصر داعش در عراق بین 5000 تا 6000 تن هستند که در مناطق محدودی از برخی استانهای عراق به ویژه استان "الانبار" حضور دارند و عملیات تروریستی در کل عراق را پوشش می دهند. بر اساس گزارشها و آمار منتشر شده، داعش در نیمه دوم سال ۲۰۱۳ نزدیک به ۱۴۰۰ خانه را در عراق منفجر و ویران کرد. طی این حملات ۱۹۹۶ نفر کشته و ۳۰۲۱ نفر زخمی شدند. عناصر داعش در 20 خرداد 93 در اقدامی بی سابقه به موصل مرکز استان نینوا یورش برده و ظرف چند ساعت این شهر را تصرف کردند. آنان همچنین چند روستا در صلاح الدین را تحت کنترل خود در آوردند. سلاح ها و مهمات و تجهیزات کشف شده از عناصر داعش بیانگر گستردگی حمایت های خارجی از این گروه تروریستی در عراق است. دولت عراق بارها عربستان را به حمایت از این تروریستها در عراق متهم کرده است.

نحوه ورود عناصر داعش به سوریه و محل استقرار آنها

عناصر داعش در سوریه در مناطقی از استانهای "رقه"، "حلب"، "حومه لاذقیه"، "ریف دمشق"، "دیرالزور"، "حمص"، "حماه"، "حسکه" و "ادلب" پراکنده هستند و در برخی از این مناطق نیز کنترل کامل را به دست گرفته‌اند. تصمیم این گروه تروریستی برای تحت کنترل در آوردن دیگر گروه های مسلح در سوریه به درگیریهای خونباری میان این گروه های تروریستی منجر شده است.

اختلاف داعش و جبهه النصره از کجا شروع شد

با آغاز اختلافات و درگیری‌ها بین عناصر جبهه النصره و داعش در سوریه، سرانجام "ایمن الظواهری" سرکرده القاعده تصمیم "ابوبکر البغدادی" رئیس گروه دولت اسلامی در عراق برای ادغام گروه خود با جبهه النصره را لغو کرد.

الظواهری تأکید کرد که فعالیتهای "دولت اسلامی در عراق" فقط به عراق منحصر شود.

ولی این موضوع برای سرکرده داعش خوشایند نبود، به صورتیکه البغدادی، در نواری صوتی اعلام کرد که با درخواست ایمن الظواهری، برای لغو گروه داعش و جدایی از جبهه النصره، مخالف است.

وی گفت: "گروه دولت اسلامی عراق و شام تا زمانی که نبض ما می‌زند و خون در رگ‌هایمان جاریست باقی خواهد ماند و ما حاضر به عقب نشینی و چانه زدن نیست.

حامیان داعش چه کسانی هستند

عناصر گروه داعش مانند "جبهه النصره" از بی رحم ترین تروریستهای حاضر در سوریه و عراق هستند. فیلم‌ها و تصاویر منتشر شده از جنایتهای این گروه تروریستی موجب شد که حامیان گروه‌های مسلح در سوریه مدعی شوند که از این گروه حمایت نمی‌کنند. حتی برخی گروه‌ها نیز برای افزایش دریافت حمایتهای بین المللی خود را مخالف این گروه جلوه داده و با داعش وارد جنگ شده‌اند.

با توجه به گستردگی کمک‌های مالی، تسلیحاتی و لجستیکی که با آغاز جنگ در سوریه به این کشور سرازیر شده است؛ تلاش گروه‌های مسلح به ویژه داعش برای دستیابی هرچه بیشتر به این کمکها و سلطه بر گروه‌های دیگر شدت گرفت که این امر موجب آغاز جنگ و درگیری گروه‌های مسلح با یکدیگر شد.

اما با وجود اعلام برائت حامیان گروه‌های مسلح از داعش و جبهه النصره، کمکهای حامیان خارجی همچنان به دست این دو گروه می‌رسد. این کمکها در قالب حمایتهای مالی، تسلیحاتی، لجستیکی، اطلاعاتی، آموزشی و غیره از سوی حامیانی مانند عربستان و قطر و ترکیه به همراه چند کشور غربی، موجب ادامه جنگ و ویرانی در سوریه شده است.

همچنین این گروه برای حمایت مالی اعضای خود به منابع نفتی واقع در شرق سوریه وابسته است.

تابعیت و هویت اعضای داعش پس از کشف اجساد و یا دستگیری اعضای این گروه تروریستی نشان می دهد که بیشتر این تروریستها با همکاری برخی طرفهای منطقه ای از عربستان، لیبی، یمن و چند کشور دیگر جمع آوری و سازماندهی شده اند.

سلاح و مهمات و تجهیزات این گروه نیز بیانگر حمایت گسترده مالی و تسلیحاتی طرفهای منطقه‌ای مانند عربستان و قطر از این گروه تروریستی است.

فرماندهی و تشکیلات

گروه داعش یک ساختار سازمانی دارد که متشکل از امرای مناطق و مجالس "شورای مجاهدین" و فرماندهان عملیاتی است اما این امور سازمانی و تشکیلاتی به طور کاملا محرمانه است و برخی پژوهشگران امور سیاسی اشاره می کنند که فرماندهان داعش در سوریه از امرای شبکه القاعده در عراق دنباله روی می کنند.


ابوبکر بغدادی

ابوبکر بغدادی
خلیفهٔ دولت اسلامی عراق و شام
مشغول به کار
تاریخ انتصاب
۱۶ می ۲۰۱۰
پس ازابوعمر بغدادی
اطلاعات شخصی
تولد۱۹۷۱ (۴۳–۴۴ ساله)[۱]
سامرا، عراق[۱]
دیناسلام، سنی
خدمت نظامی
وفاداریالقاعده (پیشین)
دستوراتدولت اسلامی عراق و شام
رزم‌ها/جنگ‌هاجنگ عراق
جنگ داخلی سوریه
حمله به شمال عراق (۲۰۱۴)


ابراهیم عواد ابراهیم البدری القرشی السامرائی معروف به ابوبکر بغدادی (۱۹۷۱ میلادی در سامراخلیفهٔ داعش است.

وی که سابقاً با اسامی دکتر ابراهیم و ابودعاء شناخته می‌شد، و امروزه عمدتاً تحت عنوان ابوبکر بغدادی شناخته می‌شود، یک بار هم در تلاش برای اینکه خودش را از نسل محمد معرفی کند، خود را ابو بکر البغدادی الحسینی الهاشمی القرشی[۲]معرفی کرد و هم‌اکنون هم با نام امیرالمؤمنین الخلیفه ابراهیم[۳][۴] شناخته می‌شود،

او در سال‌های اخیر رهبری سازمانی را بر عهده داشته است که مسئول قتل چندین هزار نفر است. آمریکا در ازای اطلاعاتی که منجر به دستگیری یا مرگ او شود، ۱۰ میلیون دلار جایزه تعیین کرده است.[۵][۶][۷][۸] فقط ایمن الظواهری سردستهٔ سازمان جهانیالقاعده است که جایزه بیشتری برابر با ۲۵ میلیون دلار برای دستگیری یا قتل او تعیین شده است.[۹]

وی در گذشته از اعضای القاعدهٔ عراق بوده است. داعش اقدامات مسلحانه گسترده‌ای در عراق و سوریه به انجام رساند که حمله به شهر سامرا جهت تصرف این شهر و همین‌طور حمله به شهر موصل در خرداد ۱۳۹۳ از آن جمله‌اند.[۱۰]

رهبر گروه اسلامگرای دولت اسلامی (داعش) هنگام خطاب قرار دادن فرماندهانش نقاب می‌زند که باعث لقب «شیخ نامرئی» برای او شده است.[۱۱]

معرفی

اطلاعات کاملی از ابوبکر بغدادی در دسترس نیست. گفته می‌شود او در سال ۱۹۷۱ در شهر سامرا و در خانواده‌ای باسواد و مذهبی متولد شده است. نام اصلی او را ابراهیم عواد ابراهیم علی بدری سامرایی ذکر می‌کنند. بر طبق گفته واشینگتون پست، بغدادی فارغ‌التحصیل دوره دکترای علوم اسلامی دانشگاه اسلامی بغداد است.[۱۲] گفته می‌شود که او تا سال ۲۰۰۳ و پیش از حمله آمریکا به عراق، به کار «وعظ و موعظه» مشغول بوده است.[۱۳][۱۴] نام او، یک نام مستعار است و نام واقعی او چیز دیگری است.[۱۳]

پس از اشغال عراق در سال ۲۰۰۳ توسط آمریکا، بر طبق گزارش‌ها، البغدادی رهبری چند گروهک نظامی را بر عهده داشت. پس از آن، منصبی را در مجلس شورای مجاهدین عراق و انجمن قضایی دولت اسلامی عراق کسب کرد.[۱۵] "دِرک هاروی" مشاور اطلاعاتی ویژه ژنرال پترائوس فرمانده سابق نیروهای مرکزی آمریکا در تعریف ابوبکر بغدادی نوشت، که البغدادی را برتر از همتای‌اش ابومصعب الزرقاوی سازندهٔ سازمان القاعده در عراق می‌داند و او را از اسامه بن لادن هم در برخی زمینه‌ها برتر می‌شمارد. وی مدعی است آمریکایی‌ها به اشتباه خلیفه را آزاد کرده‌اند و تصریح‌کرد نیروهای آمریکایی در ماه فوریه سال ۲۰۰۴، البغدادی را بازداشت کرده‌بودند. اما ناکارامدی تدابیر اجرایی و نبود اطلاعات کافی درباره عناصر «جهادی» سبب شد که در دسامبر همان سال، متوجه شویم که ابوبکر البغدادی بدون هیچ قید و شرطی آزاد شده است. در مدت چند ماه، روند عملیات اطلاعاتی در عراق، بهبود یافت و فرماندهی مرکزی متوجه شد که البغدادی یکی از بانفوذترین عناصر گروه الزرقاوی است.[۱۶] هاروی سپس خاطر نشان کرد: در سال ۲۰۰۵، نیروهای آمریکایی یک منزل را در شمال عراق به ضرب موشک هدف قرار دادند و با صدور بیانیه‌ای مطبوعاتی اعلام کردند که به نظر می‌رسد در این حمله، البغدادی کشته شده است، اما یک هفته بعد، متوجه شدیم که او همچنان زنده است. این مسئله، دوبار تکرار شد و منازلی که به طور قطع گمان می‌کردیم منزل اوست را مورد حمله قرار می‌دادیم اما او در آن خانه‌ها نبود.[۱۷] بغدادی در سال ۲۰۰۵ توسط نیروهای آمریکایی دستگیر شده و به مدت ۴ سال در اردوگاه بوکا واقع در جنوب عراق بازداشت بوده است. گفته‌های برخی از منابع عربی حاکی از آن است که او در همین محل به تمرین با القاعده پرداخته است. در سال ۲۰۰۵ دستگیر شد و به اردوگاه بوکا که تحت کنترل نظامیان آمریکایی بود، برده شد، تا اینکه در سال ۲۰۰۹ تحت فرمان عراقی‌ها درآمد که عراقی‌ها او را آزاد کردند.[۱۸][۱۹] کمی پس از آزادسازی، او در ۱۶ می ۲۰۱۰، پس از کشته شده ابوعمر البغدادی در یک شبیخون در ماه قبلش، خود را رهبر دولت اسلامی عراق (ISI) خواند.[۲۰] بین ماه‌های مارس تا آوریل ۲۰۱۱، دولت اسلامی ادعای ۲۳حمله به جنوب عراق را کرد که همگی آنها تحت فرمان البغدادی صورت گرفته بودند.[۵] به دنبال حمله آمریکا در ۲ می ۲۰۱۱ در پاکستان که منجر به کشته شدن رهبر القاعده، اسامه بن لادن شد، البغدادی بیانیه‌ای منتشر کرد و در آن به ستایش بن لادن کرد و تهدید کرد که مرگ او را تلافی می‌کند.[۵] در ۵ می ۲۰۱۱، او مسئولیت حمله‌ای به حله که ۲۴ پلیس کشته و ۷۲ نفر دیگر زخمی شدند را بر عهده گرفت.[۵] در ۱۵ اوت ۲۰۱۱، موجی از حملات انتحاری ISI درموصل شروع شد که باعث کشته شدن ۷۰ نفر شد.[۵] کمی بعد، ISI در وب‌گاهش، اطلاع داد که به خون‌خواهی مرگ بن لادن، ۱۰۰ حمله دیگر را در عراق به انجام می‌رساند.[۵]این‌طور عنوان شده بود که این حملات شامل انواع مختلفی از روش‌های هجومی از جمله شبیخون، حملات انتحاری، بمب‌گذاری در جاده‌ها و حمله با سلاح‌های سبک، در تمامی شهرها و روستاهای سطح کشور خواهند بود.[۵] در نهایت، گروه نام خود را به دولت اسلامی عراق و شام (ISIS یا ISIL) تغییر داد. البغدادی مسئول تمامی فعالیت‌های داعش در عراق است و همچنین مسئول مدیریت و هدایت کردن عملیات‌های کلان همانند حمله به مسجد ام‌القری ۲۸ اوت ۲۰۱۱ در بغداد است که باعث شد نماینده معروف سنی، خالد الفهداوی کشته شود.[۵]

در ۲ دسامبر ۲۰۱۲، مقامات عراقی اظهار داشتند که آنها پس از یک مأموریت دوماهه، البغدادی را در شهر بغداد دستگیر کرده‌اند. مقامات عراقی هم‌چنین اظهار داشتند که فهرستی از اسامی و محل اقامت دیگر اعضای القاعده هم به دست آورده‌اند.[۲۱][۲۲] با این حال، این ادعا توسط ISI رد شد.[۲۳] وزیر کشور عراق در مصاحبه‌ای با الجزیره در ۷ دسامبر ۲۰۱۲ عنوان کرد که شخص دستگیر شده البغدادی نبوده است، بلکه فرمانده جوخه‌ای که مسئولیت ناحیه‌ای از گوشه و کناره‌های شمالی بغداد گرفته تا التاجی را بر عهده داشته، بوده است.[۲۴]

در طی پیشروی‌های گروه در سوریه در ۸ آوریل ۲۰۱۳، او هم‌چنان رهبر گروه بود.[۲۵] در پنجم ژوئیه ۲۰۱۴ فیلمی از البغدادی منتشر شده که وی را در حال سخنرانی در مراسم نماز جمعه مسجد جامع موصل نشان می‌دهد.[۲۶]

دوران حضور در میان طالبان افغانستان

بغدادی چند سال در افغانستان حضور پیدا کرده‌است و در افغاستان با گروه‌های افراط‌گرا و طالبان به همکاری پرداخته‌است. آن گونه که از شواهد برمی‌آید، بغدادی در اوایل دهه ۱۹۹۰ به همراه ابومصعب الزرقاوی (بنیان‌گذارالقاعده‌عراق درسال۲۰۰۳)، به افغانستان رفته بود. هسته اصلی گروهی که این روزها با نام «داعش» و بعدتر با نام «دولت اسلامی» شناخته می‌شود، همان گروهی بود که در آن روزها در اطراف زرقاوی بودند.

زرقاوی فرد مجرمی بود که به واسطه خشونت و بی‌رحمی‌اش شناخته شده‌بود. وی در سال ۱۹۶۶ متولد شده، سال‌های فراوانی را در زادگاهش اردن، در زندان بودو در همان سال‌های زندان بود که، در دهه ۱۹۸۰ به سوی ایده‌های افراط‌گرایانه گرایش یافت. زرقاوی سپس آزادشد، در فاصله سال‌های ۱۹۸۹ تا ۱۹۹۲ به همراه مجاهدین افغان علیه دولت کمونیست افغانستان که مورد حمایت شوروی بود، به مبارزه پرداخت. گفته‌شده اردنی‌ها بار دیگر مجدد زرقاوی را در سال ۱۹۹۴ دستگیر کردند و این بار به اتهام توطئه‌چینی علیه معاهده صلح ملک حسین. دادگاهی کردن وی، به اتهام فعالیت‌های ضد رژیم و خرابکارانه، سبب مشهورشدن او شد. پس از پنج سال زندان، زرقاوی با فرمان عفو عمومی ملک عبدالله، پادشاه اردن، در فوریه ۱۹۹۹ از زندان آزاد شد و به افغانستان بازگشت و همکاری با بغدادی را آغاز کرد.

منابعی ریاست امنیت ملی افغانستان (سازمان اطلاعات و امنیت افغانستان) می‌گویند این دو تن، شرکایی نزدیک به شمار می‌رفتند. گروهی به نام «جند الشام» تأسیس شد و توانست حمایت قابل توجهی را از اسامه بن لادن، رهبر القاعده به دست آورد. محل فعالیت‌های این گروه شهرهای کابل و هرات بود. افراد این گروه‌ها در قالب نیروهای ویژه در خطوط نبرد پنجشیر، سمنگان و تخار بر ضد جبهه متحد دولت اسلامی افغانستان تحت فرماندهی احمد شاه مسعود می‌جنگیدند. بغدادی و زرقاوی در سال‌های حضور خود در افغانستان، ارتباط نزدیکی با طالبان داشتند. بغدادی به ویژه توانسته بود با وزیر آموزش دولت طالبان، ارتباط نزدیکی برقرار کند. منابع امنیت ملی افغانستان نیز افزودند که افراد گروه زرقاوی و ابوبکر بغدادی تنها دو روز پیش از ترور احمد شاه مسعود و حوادث یازده سپتامبر در شمال افغانستان توسط سربازان جبهه متحد دستگیر شدند اما زرقاوی و بغدادی توانستند از حلقه محاصره نیروهای دولت اسلامی افغانستان فرار کنند (خبرگزاری پژواک).

احتمالاً پس از حمله آمریکا به افغانستان در سال ۲۰۰۱، بغدادی از کشور افغانستان به خارج فرار کرد، زرقاوی نیز در همان زمان به عراق رفت و شروع به ایجاد زیرساخت‌هایی کرد که قرار بود به القاعده عراق و سپس (پس از مرگ وی در سال ۲۰۰۶) به داعش تبدیل شود.

ایمن الظواهری، جانشین بن لادن در القاعده، اوایل سال ۲۰۱۴ میلادی، بغدادی را بر سر آنچه یک ماجرای جنگ قدرت گفته‌شده از القاعده اخراج کرد، بغدادی خود را خلیفه خواند و داعیه حکومت بر همه مسلمانان را مطرح کرد، این در حالی بود که ملا عمر رهبر طالبان افغانستان نیز به نوبه خود، ادعای خلافت بر مسلمانان را دارد، و این ادعای وی به دهه ۱۹۹۰ بازمی‌گردد و در آن زمان، بن لادن در این زمینه از وی حمایت کرده‌بود. تصمیم بغدادی برای خلیفه خواندن خود، به معنای به چالش کشیدن مستقیمِ ملاعمر رهبر طالبان افغانستان، بود.[۲۷]

اختلاف با القاعده

وقتی که شکل‌گیری داعش در آوریل ۲۰۱۳ اعلام شد، بغدادی اظهار داشت که فرقه جهادگرای جنگ داخلی سوریه، جبهه النصره، ضمیمه دولت اسلامی عراق در سوریه شده است و با داعش ادغام شده است.[۲۵][۲۸] رهبر جبهه النصره، ابومحمد الجولانی، این ادغام را تکذیب کرد و خودش را وفادار به ایمن الظواهری، رهبر القاعده اعلام کرد که اظهار داشته بود داعش می‌بایست برانداخته شود و البغدادی می‌بایست فعالیت‌های گروهش را به مرزهای عراق محدود کند.[۲۹] با این وجود، البغدادی حکم الظواهری را مردود شمرد و کنترل حدود ۸۰ درصد از از مبارزان خارجی جبهه النصره را به دست گرفت.[۳۰] در ژانویه ۲۰۱۴، داعش جبهه النصره را از شهر سوریه‌ای رقه بیرون راند و در همان ماه، در جنگی بین این دو در استان دیرالزور سوریه، صدها تن از آنها کشته شدند و هزاران شهروند بی‌خانمان شدند.[۳۱] در فوریه ۲۰۱۴، القاعده هر گونه رابطه با داعش را انکار کرد.[۳۲]

اعلام خلافت

بغدادی، در یک پیام صوتی ۱۹ دقیقه‌ای که برای اولین بار از طرف او منتشر می‌شد، خود را «خلیفه» خواند و از مسلمانان جهان خواست تا به مناطق تسخیر شده توسط داعش مهاجرت کنند و در تشکیل یک «دولت اسلامی» او را یاری کنند. او در این پیام، صلح، آزادی، دموکراسی و سکولاریسم را «شعارهای گمراه‌کننده» بی‌دینان خواند و در اشاره به «آنچه که بر مسلمانان مظلوم رفته است»، عنوان کرد که «حتی اگر مدتی هم طول بکشد، ما انتقام خود را خواهیم گرفت». داعش در روز یکشنبه ۲۹ ژوئن سال ۲۰۱۴، بغدادی را به عنوان «خلیفه» معرفی کرد. هم‌زمان با انتشار این پیام، بیانیه‌ای به چند زبان از جمله عربی، انگلیسی، روسی، فرانسوی و آلمانی منتشر شده است.[۳۳]

این اعلام خلافت توسط داعش و بغدادی، به طرز گسترده‌ای توسط دولت‌های کشورهای خاور میانه، دیگر گروه‌های جهادی[۳۴] الهی‌دانان سنی‌مذهب مورد انتقاد قرار گرفته است.یوسف قرضاوی محقق برجسته‌ای که در قطر زندگی می‌کند اظهار داشته که «اعلام خلافت اسلامی از نظر شرع مردود است و پیامدهای خطرناکی برای سنی‌های عراق و شورشیان سوری دارد» و اضافه کرد که عنوان خلیفه «تنها می‌تواند به کل امت مسلمان اطلاق شود»، نه توسط یک گروه منحصر به فرد.[۳۵]

در ۲ ژوئیه ۲۰۱۴، البغدادی اعلام کرد که داعش در تلاش برای برقراری یک خلافت اسلامی در خاورمیانه و اروپا، تا رم پیشروی خواهد کرد و اظهار داشت که او هم شهر رم و هم اسپانیا را فتح خواهد کرد.[۳۶]

انتشار یک ویدیو از سخنرانی


ویدیویی منتسب به ابوبکر بغدادی، رهبر دولت اسلامی عراق و شام، در اینترنت منتشر شد که هنوز صحت آن تأیید نشده. شخص منصوب به بغدادی در این ویدیو، طی خطبه‌ای به مسلمانان حکم کرد که از وی اطاعت کنند: «من ولی امر شما هستم؛ هر چند بهترین شما نیستم اما اگر مرا برحق می‌دانید به من یاری دهید» و در بخش دیگری از این خطبه هم می‌گوید: «اگر مرا برحق نمی‌دانید به راه حق برگردانید و تا زمانی که من تابع پرودگار هستم، از من پیروی کنید». بغدادی در این ویدیو چهره‌ای متفاوت از ایمن الظواهری نشان می‌دهد و یک ردا و دستار سیاه پوشیده و ریشی پُرپشت دارد. خبرگزاری رویترز با اشاره به ظاهر او می‌نویسد که او احتمالاً با این چهره در صدد جلب جهادگران خارجی است که تعدادشان به هزاران نفر بالغ می‌شود. دولت عراق این ویدیو را جعلی خوانده است. سعد معان، سخنگوی وزارت کشور عراق در این باره به خبرگزاری رویترز گفته است که «ما فیلم را تحلیل کردیم و دریافتیم ساختگی است.» سعد معان توضیح بیشتری در اثبات جعلی بودن ویدئو نداده است.[۳۷]

آسیب‌دیدگی نخاعی

گزارش‌ها حاکی از آن است وی در جریان حملهٔ هوایی ۲۸ اسفند ۱۳۹۳ در غرب عراق به شدت زخمی و دچار آسیب دیدگی نخاعی شده است. در نتیجهٔ بمباران جنگنده‌های ائتلاف بین‌المللی علیه مواضع داعش در شهرستان البعاج در استان نینوای عراق و در ۱۲۸ کیلومتری غرب موصل، البغدادی از ناحیهٔ مهره‌های کمر به شدت مجروح، ناتوان و از هدایت عملیات روزانهٔ داعش عاجز شد. وی در مخفیگاهش تحت درمان دو پزشک قرار داشته است؛ یک زن رادیولوژیست از بیمارستان اصلی موصل و یک جراح مرد بغدادی. سه منبع نزدیک به داعش تأیید کرده‌اند که زخمی شدن البغدادی می‌تواند به این معنا باشد که وی هرگز این گروه را مجدداً هدایت نخواهد کرد.[۳۸][۳۹][۴۰][۴۱]

جانشین موقت

البغدادی در آستانهٔ مرگ قرار دارد و به همین دلیل سرکردگان داعش نشستی فوری تشکیل دادند تا در اقدامی سریع، تدابیر لازم را برای حفظ این گروه و تعیین جایگزین او اتخاذ کنند. جایگزین البغدادی و سرکردهٔ موقت داعش فردی است که ابوعلاء العفری خوانده می‌شود. وی به دنبال کشته شدن معاون البغدادی در جریان حملهٔ هوایی اواخر سال گذشتهٔ میلادی به این مقام رسید.[۴۲][۴۳][۴۴][۴۵]

دولت آمریکا به کسی که اطلاعاتش منجر به دستگیری یا کشتن العفری شود ۷ میلیون دلار پاداش می‌دهد.[۴۶] صالح فیلی، مشاور دولت اقلیم کردستان عراق تاکتیکِ تعیین پاداش توسط آمریکا را درست دانست و در این باره گفت: «در میان داعش رقابتی شدید وجود دارد. نباید فراموش کرد که تمامی فرماندهان داعش جنگ‌سالار هستند. برای آنان درآمدهای مالی بسیار مهم است. این تاکتیک آمریکا سبب تشدید رقابت‌ها می‌شود و با ایجاد فضای ترس می‌تواند سبب غفلت‌های امنیتی در این گروه شود.»



توجه
از دیدن فیلم جنایات داعش خودداری کنید، زیرا که در روحیه شما تاثیر گذار است.